Ympäripyöräily

Toukokuussa pyöräillään taas Lohjanjärven ympäri Aikuisten miesten yöllisistä pyöretkistä syntyi nykyinen Lohjanjärven ympäripyöräily Nyt toukokuun 23.5. päivänä järjestettävä Lohjanjärven ympäripyöräily on jo sarjassaan 35.tapahtuma eli tämä vuosi on merkkivuosi. Alun perin sairaalanhenkilökunnan (Karjalohjan) yöllisistä pyöräretkistä lähtenyt tapahtuma on kasvanut satojen pyöräilijöiden liikuntatapahtumaksi, minne pyöräilijät voivat osallistua ilmaiseksi ja jossa ei oteta aikaa- eli tässä tapahtumassa ei kilpailla. Tapahtumassa kaikkina vuosina mukana ollut jo 70-vuotias Ahti Virtanen kertoi kuinka he aikoinaan kävivät yöllä valtioneuvos Johannes Virolaisen luona ja kuinka rouva Kyllikki Virolainen heti kestitsi, vaikka heitä saattoi yöllisiä vieraita olla jopa yli sata pyöräilijää.

  • Virolainen itse halusi meidät vieraakseen ja siihen aikaan käytiin myös Mustion Linnassa yöllä katsomassa Mannerheimin naisystävän haamua, muistelee nyt jo mielellään organisaattorin hommista pois siirtyvä Ahti Virtanen.
  • Nykyinenkin toimintamuoto Liikuntakeskuksen ja MTB:n kanssa on ollut todella kiva ja kaikilla on ollut oma roolinsa tapahtumassa. Sanoin jo silloin kymmenisen vuotta sitten, että lopetan näissä kuvioissa, mutta tänne asti olen mukana pysynyt, kertoi Virtanen yhteistyön vuosista. Jopa 580 pyöräilijää Ykkös-Lohjan YouTube-kanavalla on nähtävillä lähtö: https://youtu.be/AyefFn2paGs
  • Viime vuotinen pyöräilijämäärä alkaa olla jo tapahtuman ylärajoilla, kertoo yksi tapahtuman vastaavista eli Lohjan Liikuntakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Vienonen. Järjestäjät ovat tarkkoja pyöräilijöiden turvallisuudesta ja siitä, että tapahtuma on enemmän ulkoilua ja kauniiden maisemien katselua kuin urheilua eikä tapahtuman osanottajamäärässä tavoitellakaan suurta kasvua.
  • Aina muutama uusi mahtuu mukaan ja kunhan kaikki pääsevät lähdöstä kunniallisesti reitille niin kyllä se pyöräilyporukka siitä eteenpäin hyvin mahtuu reitille, kertoo Vienonen kertoen samalla kuinka hyvin paikallinen poliisi on suhtautunut tapahtumaan, eikä tapahtuma ole aiheuttanut sen suurempia liikenneongelmia.

Tapahtuman luonteena miellyttävä ulkoilutapahtuma

Jos ensimmäinen ympäripyöräily ajettiin 1980-luvun alussa niin miten päästiin nykyiseen muotoon? Vuonna 1998 Virkistysuimalan laajennuksen yhteydessä Lohjan Liikuntakeskus Oy tuli mukaan järjestelyihin ja siitä lähtien ympäripyöräily on päättynyt uinti-ja vesijumppamahdollisuuteen uimalassa. Samoihin aikoihin mutta eri aikaa kesästä Lohjalla järjestettiin maastoajon 24 tunnin pyöräilytapahtumaa vuosina 2000 vuoteen 2011. Tämä Kakkosneloseksi kutsuttu tapahtuma oli joukkuekisa, jossa vuosittain osallistujia oli 80-100 joukkuetta ja tapahtuman osallistumismaksut menivät täysin hyväntekeväisyyteen ja järjestäjä MTB Lohja toy käytti kaikki osallistumismaksuista kerätyt yli 170 000€ Lohjan sairaalalle ostettaviin tuotteisiin, sieltä kysytyn tarpeen mukaisesti. Esimerkiksi vuonna 2010 osallistumismaksuilla hankittiin sairaalalle kaksi tutkimuspöytää ja synnytysosastolle Neopuff-laite.

  • MTB Lohja järjestää kesäisin yhä viikkokisoja, mutta kakkosnelosesta on luovuttu, kertoo Kakkosnelosen järjestäjiin kuulunut Kimmo Liljander. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään lauantaina 23.5.2015 ja lähtö on kello 15 Harjun urheilukeskuksesta. Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista eikä osallistuminen maksa mitään. Tapahtuman INFO-piste on lähtöpaikalla, josta osallistujat saavat reittikartat ja muut tarvittavat tiedot. Lohjanjärven ympäripyöräilyreitti on pituudeltaan noin 73 kilometriä ja matkalla on useita levähdyspaikkoja, joissa pyöräilijät saavat maksutta virvokkeita ja purtavaa. Paloniemen sairaala ylläpitää Karjalohjan levähdyspaikkaa Karjalohjan Säästöpankin pihalla. Länsi-Uusimaa-lehti isännöi Mustion levähdyspaikkaa ja Lohjan Liikuntakeskus huolehtii lähtö-ja maalialueesta eli Neidonkeitaasta, joka palvelee kello 21 saakka. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Lohjan Liikuntakeskus Oy, LK Oy, Länsi-Uusimaa –lehti, MTB Lohja toy, Lohjan/Paloniemen sairaalat, MPK ja SAK:n paikallisjärjestö sekä Lohjan Nuorisopalvelut.
  • Reitti kulkee luonnonkauniin Lohjanjärven ympäri, ja itse salolaisena olen usein ihmetellyt mikseivät lohjalaiset osaa enempää arvostaa kaunista järveään. Tämä pyöräilytapahtuma antaa rauhallisen mahdollisuuden, hyvässä seurassa, päästä näkemään koko järven ympäristö, mietti Virtanen tapahtuman reittiä